Previous slide
Next slide

Silerna - Digital artist - loves cats

Laatste tijd een aardig besproken onderwerp. Want er is steeds meer kommer en kwel uit de vuilnisbelt dat we vroeger kende als Deviantart. Ik ga me hierop verdiepen door andere sites te zoeken waar je met je hobby kan pronken en feedback kan krijgen van andere!

 

Wat is Deviantart?

Deviantart is/was een site voor kunstenaars van elk type (van pottenbakkers tot fotografie) en elk level om te tonen aan de wereld wat zij creëren. Gebruikers kunnen andere werken in hun favorieten opslaan en een mening plaatsen wat ze van iemands werk vinden.

Deviantart was uniek in zijn soort. Kunstenaars vanuit elke hoek van onze planeet voelde zich er thuis. Maar nu? Lopen ze 1 voor 1 weg voor een alternatief en het regent klachten.Tegenwoordig is Deviantart (afgekort tot dA) opgesplitst in twee groepen :

-De Core gebruikers. Mensen die betalen voor een abonnement zodat ze geen adds hebben op de site en meer dingen op hun profiel kunnen plaatsen.
– En de kunstenaars met een grote fan-base.

Vroeger was het allemaal één grote community, met alles door elkaar. Nu zie je overduidelijk verschil. Nieuwe gebruikers van deze site worden amper gezien en mensen die geen geld hebben voor een Core en gewoon een gratis account hebben worden genegeerd. Het is niet vreemd dat mensen geen abonnement willen want het is aardig aan de prijs als je ziet wat je er voor krijgt. Het is ook zo dat de moderators overduidelijk niet weten dat de site zo’n puinhoop is geworden. Degene die moeten inspringen voor tickets met problemen die worden opgestuurd door gebruikers worden maanden later pas beantwoord met antwoord waar je niks aan hebt. Jij bent inmiddels allang vergeten dat je die ticket had gestuurd….

Mensen die minder populair zijn op DA (zo’n 80% van alle gebruikers) weet dat ze niet meer op een feedback of kritiek van een ander hoeven te wachten. Want niemand laat zijn mening nog horen of zetten andermans werk niet meer bij hun faves. Waarom is dat? Omdat de features zelf nooit veranderen. Altijd zie je dezelfde artiesten.

Kortom, het is een zwijnenstal van hier tot Tokyo. En het wordt als maar slechter naar mijn mening.

Maar wat is dan een goeie plek voor je hobby?

Ik zou kunnen zeggen Social Media. Maar niet iedereen wilt daarop zitten en dat begrijp ik maar al te goed! Maar als je graag je werk wilt laten zien aan de wereld, ben ik bang dat je er niet aan ontkomt. Je kan je wel limiteren tot een paar ! Dan kan je het beste kijken op :

instagram: het platform dat alleen maar foto’s toelaat I.p.v.. korte berichtjes. Natuurlijk kan je een kleine beschrijving bij je foto kwijt en ontelbaar hashtags. Het is makkelijk te bedienen maar heeft het nadeel dat men alleen dingen kan posten via de app op een telefoon. Als je dat niet erg vind dan is het verder geen punt toch? Maar ik kan me voorstellen dat je net gescande dingen of een grote foto liever eerst op je PC bekijkt voor je hem op internet plaatst.

Nou zijn er wel bepaalde add-ons voor je pc-browser die je de mogelijkheid geven om alle functies te imiteren die je op je smartphone ook gewoon hebt. User-Agent Switcher is bijvoorbeeld zo’n plug-in die je kan gebruiken voor je Google Chrome of Firefox browsers. Deze extensie bootst een mobiele browser van elk type na. Zo kan je al je foto’s gewoon op je pc uploaden! Ben je klaar dan zet je hem gewoon terug naar pc browser ;).

 

Tumblr is een social media platform dat zich focust op bloggers, kunstenaars en vele andere onderwerpen die het dagelijks leven even laten vergeten. Het ziet er uit als een blog-achtige opzetting dat je geheel naar eigen smaak kan aanpassen. Je kan thema’s voor je profiel zelf maken of gewoon een leuke van andere uitzoeken. De mogelijkheid om berichten te posten is heel divers. Je kan foto’s posten, een zinnetje, een linkje en meer. Wat je maar kan bedenken eigenlijk, Tumblr is hier helemaal vrij in. Vele beroemde kunstenaars en mangaka’s gebruiken dit platform ook. Zo volg ik bijvoorbeeld de auteur van Attack on Titan (die zo gek is als een deur) en zijn assistent zogezegd het team professionele trollen. Maar vele andere artiesten die van Deviantart komen zitten hier ook op. Deze site is makkelijk te gebruiken en alles wijst vanzelf.

 

Pas het aan zoals jij wilt!

 

 

Twitter is het platform wat ik het minste gebruik maar een hoop kunstenaars zien dit als hun bron van bekijks. De kunst van Twitter is om met zoveel mogelijk hashtags , gebruikers naar jou profiel te lokken. En dan niet alleen zoveel mogelijk, maar ook de juiste hashtags. Twitter is vooral het platform voor webcomics, kleine verhalen enz. Zoek je iets om te lezen ? Zoek dan eens met #topwebcomic en #webcomicchat als steek woorden. Er komt vast iets uit wat naar je zin is! De meeste gebruikers hier komen van platformen zoals Smackjeeves en Tapas. En dan bedoel ik niet dat Spaanse borrelhapje ;). Tapas heette vroeger Tapastic en is simpelweg gewoon afgekort. Twitter is zelf niet mijn favoriete social media maar de keuze is helemaal aan jezelf natuurlijk.

 

 

Wysp heb ik gisteren ontdekt en het ziet er heel gezellig en netjes uit! Ik snap echt niet waarom deze art site zo weinig gebruikers heeft! Het is een vrij kleine site met veel verschillende soorten werk. Het is wel allemaal georiënteerd op tekenen. Wel op alle soorten manieren van tekenen , manga, anime ,realistisch, schilderen in zowel digitaal als traditioneel. Dat is niet het enige : Wysp bied je aan om een project voor jezelf aan te gaan, verschillende tutorials van artiesten te volgen gratis en sommige betaald maar niet te duur. Je profiel past zich aan de schermresolutie van je monitor en je kan het aanpassen met je eigen afbeeldingen en quotes. Andere gebruikers kunnen een berichtje achter laten en je foto’s bekijken. Het is eigenlijk net zoiets als DA maar veel minder chaotisch. Het is zeker de moeite waard om even te gaan kijken op deze site!

 

 

 Weasyl is net zo’n platform als Deviantart en Wysp maar ook met een kleinere community. Het bezit een gebruikers-vriendelijk gallerij-profiel dat je kan aanpassen zoals je wilt. Je kan eigen mappen toevoegen, laten zien wat je doet en wat je eventueel verkoopt of ruilt. Weasyl is gefocussed op alle soorten kunstenaars, zelfs degene die geen beeldende kunst maken. Schrijvers kunnen ook hun hart hier ophalen. Of het nou gaat om dichters, boeken of enkele andere vorm van schrijven het maakt allemaal niet uit.

Het is dus voor iedereen! Beginnend of proffesioneel , van elk niveau en elk vorm van kunst!

 

Meer sites

Er zullen ongetwijfeld meer sites zijn. Maar die ben ik nog niet tegen gekomen. Als ik ze wel tegenkom kan ik misschien zelfs een nieuw lijstje maken! Voorlopig moet je het hiermee doen ;).

Getagged

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!